Interview Watersportkrant 18 maart 2017

Het Oosterbad: oudste natuurzwembad van Nederland

Net als de Aalsmeerse watertoren wordt het Oosterbad dit jaar 89 jaar. Het zwembad aan de Mr. Jac. Takkade is het oudste natuurzwembad van Nederland en één van de laatste in zijn soort. Het is een zwembad dat door al die jaren heen een bijzondere betekenis had en nog steeds heeft voor Aalsmeer en omstreken. Naast de reguliere zwembaden in de omgeving en niet te vergeten de Westeinderplassen naast de deur, heeft het zwembad altijd bestaansrecht gehad.

Loekie Brommer-Lucassen, het gezicht en de leidinggevende van het Oosterbad, weet wel waarom.
“Goede sfeer, kleinschaligheid, kwaliteit en veilig zijn woorden die voor ons zwembad van toepassing zijn. Het is in de zomermaanden echt een sociale en gezellige plek voor velen. Lekker om af te koelen in een zwembad waar altijd goed toezicht is.”
Goos Bartels vult vanuit het bestuur aan: “Hele generaties hier uit de buurt zijn opgegroeid met het Oosterbad. Maar ook steeds meer mensen uit de wat verdere omgeving weten het zwembad te vinden.
We doen ons best om iedereen te laten zien dat er een uniek natuurzwembad in Aalsmeer te vinden is. Er waren nog te veel mensen die niet wisten dat er zo’n mooi zwembad achter deze hekken lag.”

Zwemles met extra’s
Sinds 1928 worden er ook zwemlessen gegeven in het Oosterbad. En dat is voor sommige kinderen en hun ouders best wel even wennen.
Niet zwemmen in een verwarmd en naar chloor ruikend zwembad met een lichte tegeltjesondergrond, maar leren zwemmen in buitenwater dat soms best wel koud is en donker. En niet te vergeten water waarin ook vissen zwemmen. “Die vissen zijn banger van jou dan jij van hen, zeg ik altijd tegen de kinderen,” aldus Brommer. “En die zijn er ook als je in de Westeinder zwemt, in zee of op vakantie in buitenwater. Daar merk je niks van.”
Kinderen die zwemles hebben gehad in het Oosterbad hebben iets extra’s meegekregen en voor hen is er geen ‘enge’ overgang naar buitenwater.
En voor kinderen met allergieën voor chloor en problemen met hun luchtwegen is zwemmen in natuurwater ook dé oplossing.

In samenwerking met zwemvereniging De Futen uit zwembad de Meerkamp in Amstelveen wordt les gegeven. De zwemleiding is hetzelfde en in de zomermaanden, wanneer het Amstelveense bad sluit gaan de lessen door in het Oosterbad. Voorheen moesten kinderen wachten tot wanneer het Oosterbad openging om te starten met de les. Nu kunnen ze op ieder moment instromen en hun diploma’s halen met ook buitenervaring.
Naast de officiële ABC-zwemdiploma’s kunnen ze afzwemmen voor D, E en F. Daarbij leren ze onder andere meer technieken, langere afstanden zwemmen, reddingszwemmen, waterpolo en schoonspringen. “Wij zijn een erkend opleidingsinstituut van de KNZB en NRZ (Nederlandse Raad voor Zwemdiploma’s). De raad was erg te spreken over het niveau dat kinderen bij ons behalen en daar zijn we trots op.”

Veel activiteiten
De leiding, de vrijwilligers en het bestuur organiseren ieder jaar weer verschillende activiteiten, waaronder een waterpolotoernooi, de traditionele familie-estafette, rondje ijsbaan zwemmen, kinderactiviteiten, midzomernachtzwemmen en de nostalgische zwemvierdaagse met allerlei survivalactiviteiten als boegsprietlopen, bommetje en plankhangen.
Het zwembad is open vanaf half mei tot ongeveer half september.
“Afhankelijk van het weer blijven we soms langer open,” legt Goos Bartels uit. “Loekie is altijd flexibel en als het mooie weer aanhoudt dan laat ze het bad open voor iedereen die aan het begin van het nieuwe schooljaar nog lekker wil komen genieten. Continuïteit, flexibiliteit, kwaliteit en gemoedelijkheid, daar staan we voor.”